Missie

Je bevindt je hier: Home » Missie

Missie 2021

Het Schoolproject Leve Laren 2020 was een groot succes. De gastlessen van de kunstenaars op de basisscholen en de internationale schakelklas werden goed ontvangen en heeft er een kleurrijke en expositie plaats gevonden in het Brinkhuis van Laren.

Op 2 december 2020 is de stichting KKIDS, Kunst en Kinderen in de school, opgericht en die gaat met een sterke werkgroep de hedendaagse Larense kunstenaars/kunstenmakers in contact brengen met de basisscholen en ISK in Laren.

De KKIDS projecten Laren zorgen voor binding met de kunst en cultuur van Laren en kan Laren zich zo profileren als eigentijds ‘KUNST’ dorp.

Zo kan elke school profiteren van/kennis maken met professioneel creatief talent in Laren en kan elke meewerkende kunstenaar uit de regio zijn bijdrage leveren.

De organisatie zorgt voor een directe lijn met de scholen en de kunstenaars. Er worden jaarlijks o.a. thema’s, lesbrieven, ondersteuning in presentatie aan gedragen. De betrokken kunstenaars kunnen hun eigen kennis discipline inzetten om invulling te geven.

Betrokken Scholen

 1. Larense Montessori School
 2. De Gooische School
 3. OBS De Ploeg
 4. De Binckhorst
 5. Florencius
 6. ISK Laren

Kernwaarden

Het scholenproject Laren zorgt voor professionele informatie, educatie en presentatie.
De organisatie stimuleert:

 • samenwerkingen tussen organisaties, kunstenaars en leerlingen van Laren
 • de verbeelding en creativiteit, innovatie
 • bewustmaking op gebied van duurzaamheid
 • het verleden-heden en toekomst op een kunstzinnige manier verbinden. Het benadrukken van de relatie met het cultureel erfgoed van Laren.

Visie

Door samenwerkingen te initiëren zullen wij gaan professionaliseren en kunnen meerdere organisaties betrokken worden. Ook kunnen in de jaren de projecten uitgebreid worden per school en kunnen er ook projecten afgestemd worden op het middelbaar onderwijs in Laren. Voortzetting en uitbreiding in de toekomst zal gebaseerd zijn op de behoefte vanuit de scholen.

Samenwerkingen

Op dit moment is er een werkgroep samengesteld om de organisatie te professionaliseren en vorm te geven en doelen te stellen voor korte en lange termijn.
Voor het scholenprojecten willen de basisscholen graag samenwerken met de kunstenaars van Laren. De Stichting Kunst in Laren heeft al enthousiast gereageerd en toegezegd in samenwerking.
De Historische Kring kan bijdragen in het aanleveren van culturele,  historische en educatieve informatie om de verschillende kunstprojecten te ondersteunen.

Thema

Voor de KIDDS projecten wordt vanuit een thema gewerkt. Het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ is hiervoor de basis. Elk jaar zal er voor de scholenprojecten van KKIDS een onderwerp uit dit kunstwerk als thema genomen worden.

Het beroemde kunstwerk "Laren van Weleer"

Kunstwerk Laren van weleer

Het 15 meter lange kunstwerk is in 1970 met een snijbrander gemaakt door de Laarder Cees Snoeij (1922-2012). Het ontwerp van het kunstwerk werd gemaakt door de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983). Het kunstwerk “Laren van weleer” staat in de Hertenkamp van Laren. Een plek vlak bij de thuisbasis van de Historische Kring Laren, de Lindenhoeve.
Het kunstwerk laat kenmerkende taferelen uit de geschiedenis van Laren zien en zijn hieronder opgesomd:

 1. De Korenmolen van Laren
 2. Het gemeentewapen van Laren
 3. Boerenleven
 4. Klepperman van Elleven & Waterpomp
 5. Bijenteelt
 6. Ezel met melktonnen
 7. Klederdracht & Hooiberg
 8. De Vergulde Postwagen
 9. Het Spinnenwiel
 10. De Lange Heul, een Gooise legende
 11. Kunstschilders van Laren
 12. Kermis in Laren
 13. Singer Laren & De Papegaai

Zie ook Laren van Weleer op de website van de gemeente Laren.

Boek

Boekcover - Laren van weleer
Bas Holshuijsen overhandigt Karin van Hunnik het boek 'Laren van Weleer'

De historische kring Laren heeft een boek gemaakt over het kunstwerk Laren van Weleer. In dit boek vol illustraties en foto’s worden de 13 verschillende onderwerpen besproken. Het boek (ISBN 978909337845) is te bestellen via de Historische Kring Laren.